Strona główna > Programy > AutoMapa > AutoMapa dla Windows > Ekran Ulubione – Ustawienia w AutoMapie dla Windows
Kategorie
AutoMapa dla Windows

Ekran Ulubione – Ustawienia w AutoMapie dla Windows

W AutoMapie dla systemu Windows możliwe jest oznaczanie różnych miejsc jako punkty ulubione. Dzięki temu w szybszy sposób możemy znaleźć najczęściej używane adresy, czy też obiekty. To, w jaki sposób możliwe jest dodawanie punktów ulubionych, opisane jest we wpisie „Jak w AutoMapie dla Windows dodać punkt Ulubiony?„, natomiast w tym wpisie zostanie opisany ekran Ulubione – Ustawienia, który służy do zarządzania punktami ulubionymi.

W celu zarządzania punktami ulubionymi należy wejść w Menu, następnie POI i wybrać Ulubione, gdzie dostępne będzie okno, jak na poniższym zrzucie.

Okno - Ulubione - Ustawienia
Okno – Ulubione – Ustawienia

W przypadku, kiedy mamy utworzone punkty Dom i Praca, będą one wyświetlane na początku listy z punktami ulubionymi. Dzięki temu od razu mamy dostęp do najczęściej używanym punktów. Pod nimi znajdują się pozostałe punkty, które posortowane są alfabetycznie.

Dodatkowym punktem ulubionym jest punkt Samochód Punkt Samochód, który pokazuje ostanie położenie naszego samochodu. Ten punkt tworzony jest automatycznie po odłączeniu urządzenia nawigacyjnego od zasilania. Dzięki temu bez problemu będziemy mogli odnaleźć nasz samochód, np. kiedy pójdziemy do lasu na grzyby.

Po kliknięciu wybranego punktu ulubionego pojawi się menu kontekstowe, za pomocą którego będzie możliwe oznaczenie tego punktu jako punkt trasy, czy pokazanie go na mapie. Szczegółowy opis tego menu znajduje się we wpisie Menu kontekstowe dla punktów Ulubionych w AutoMapie dla Windows.

Na dolnej belce znajdują się takie przyciski, jak Plik Przycisk - Plik oraz Usuń Przycisk - Usuń.

Po kliknięciu przycisku Plik pojawi się menu z takimi opcjami, jak:

  • Wczytany plik:
  • Wczytaj standardowy plik
  • Nowy
  • Otwórz
  • Zapisz jako
  • Dodaj z

Pozycja Wczytany plik zawiera nazwę aktualnie używanego pliku z blokadami. Domyślnie jest to default.

Opcja Wczytaj standardowy plik służy do wczytania domyślnego pliku, czyli default, w przypadku, kiedy został wczytany inny plik, np. przez nas utworzony.

Za pomocą opcji Nowy można utworzyć nowy plik, gdzie będą zapisywane punkty ulubione. Jeżeli do aktualnie wczytanego pliku były dodane jakieś punkty ulubione to po utworzeniu nowego pliku nie będą one w nim widoczne, ponieważ opcja Nowy tworzy zupełnie nowy plik z punktami ulubionymi. Oczywiście za pomocą opcji Otwórz można wczytać poprzedni plik, w którym znajduję się punkty.

Po wybraniu opcji Nowy pojawi się eksplorator plików, który działa tak, jak w przypadku opcji Zapisz jako, która została opisana we wpisie Jak w AutoMapie dla Windows zapisać punkty Ulubione?.

Opcja Otwórz służy do otworzenia wcześniej zapisanego pliku. Dzięki niej możemy otworzyć plik, który wcześniej został zapisany w celu zrobienia kopii bezpieczeństwa, czy też wczytać ten sam plik na kilku urządzeniach z AutoMapą. Szczegółowy opis tej opcji znajduje się we wpisie Jak w AutoMapie dla Windows otworzyć plik z punktami ulubionymi?.

Opcja Zapisz jako, podobnie jak Nowy, służy do utworzenia nowego pliku dla punktów ulubionych. Różni się od opcji Nowy tym, że w nowym pliku będą zawarte również punkty z aktualnie wczytanego pliku. Opcja Zapisz jako przede wszystkim służy do stworzenia kopii bezpieczeństwa zgromadzonych punktów ulubionych. Szczegółowo opisana jest we wpisie Jak w AutoMapie dla Windows zapisać punkty Ulubione?.

Za pomocą opcji Dodaj z można połączyć kilka plików z punktami ulubionymi. Po wybraniu tej opcji pojawi się okno Otwórz, gdzie będzie można wskazać plik, z którego punkty ulubione zostaną przeniesione do aktualnie wczytanego pliku. Sposób dodania pliku podobny jest do jego otworzenia, co jest opisane we wpisie Jak w AutoMapie dla Windows otworzyć plik z punktami ulubionymi?.

W oknie Ulubione – Ustawienia, z lewej strony każdej pozycji, znajduje się ikona kosza Kosz. Umożliwia ona kasowanie wybranych pozycji. Po kliknięciu kosza przy wybranej pozycji zostanie on wypełniony, co oznacza, że dany punkt został wybrany do usunięcia. W ten sposób można zaznaczyć wiele pozycji i żeby je usunąć, należy kliknąć przycisk Usuń Przycisk - Usuń, który znajduje się na dolnej belce, a następnie z wyświetlonego menu wybrać Usuń zaznaczone. Oczywiście nie zostaną usunięte te pozycje, które nie zostały zaznaczone.

Jeżeli chcemy usunąć wszystkie ulubione punkty, to należy kliknąć przycisk Usuń, następnie Zaznacz wszystkie, ponownie Usuń i Usuń zaznaczone.

Po kliknięciu przycisku Usuń zaznaczone pojawi się komunikat z prośbo o potwierdzenie usunięcia zaznaczonych punktów ulubionych:

Czy na pewno chcesz usunąć zaznaczone punkty ulubione?

W menu, które dostępne jest po kliknięciu przycisku Usuń dostępna jest jeszcze opcja Odznacz wszystkie, która umożliwia odznaczenie tych pozycji, które zostały zaznaczone.

Oceń wpis
[Maks.: 0 Średnia: 0]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.