Strona główna > Programy > AutoMapa > AutoMapa dla iOS > Pierwsze uruchomienie AutoMapy dla systemu iOS
Kategorie
AutoMapa dla iOS

Pierwsze uruchomienie AutoMapy dla systemu iOS

Przedstawiłem już proces instalacji AutoMapy w sytemie iOS, więc teraz przyszedł czas na opisanie pierwszego uruchomienia programu. Pierwsze uruchomienie AutoMapy dla systemu iOS, to nie tylko wyświetlenie ekranu początkowego, ale również wstępna konfiguracja oraz pobranie interesującej nas mapy. W związku z tym warto zapoznać się, jak to wygląda i jakie są możliwości.

AutoMapę dla systemu iOS uruchamia się, klikając ikonę z podpisem AutoMapa Ikona AutoMapa, która znajduje się na pulpicie urządzenia. Pojawi się wtedy okno uruchamiania aplikacji, a na nim dymek z pytaniem, czy zezwolić programowi na udostępnienie lokalizacji, nawet gdy nie korzysta się z programu. Gdy chcemy, aby bateria naszego urządzenia trochę dłużej działała, to w tym dymku można kliknąć przycisk Nie pozwalaj. Gdy nam to nie przeszkadza, to można kliknąć przycisk Pozwalaj.

Pytanie o zezwolenie na udostępnienie lokalizacji, gdy nie korzysta się z programu
Pytanie o zezwolenie na udostępnienie lokalizacji, gdy nie korzysta się z programu

Po zatwierdzeniu komunikatu o udostępnieniu lokalizacji pojawi się okno z wyborem mapy do instalacji. Do wyboru są dwie pozycje, mapa Polski i mapa Europy. W związku z tym, z jakiej mapy chcemy korzystać i dla której zamierzamy zakupić licencję, to taką wybieramy, klikając przycisk Pobierz.

Wybór mapy do pobrania
Wybór mapy do pobrania

Gdy klikniemy przycisk Pobierz, to pojawi się proces pobierania wybranej mapy, gdzie widać:

  • który plik jest pobierany oraz postęp jego pobierania;
  • całkowity postęp pobierania;
  • wolne miejsce w pamięci urządzenia.
Pobieranie mapy
Pobieranie mapy

Poza tym przycisk Pobierz zmieni się na Wstrzymaj, który służy do zatrzymania procesu pobierania. Gdy wstrzymamy proces pobierania, to przycisk Wstrzymaj zmieni się na Wznów. Klikając przycisk Wznów, rozpocznie się pobieranie od miejsca, gdzie program został wstrzymany. Dzięki temu nie trzeba będzie pobierać drugi raz plików, które zostały już pobrane.

Program umożliwia jednoczesne pobranie tylko jednej mapy. W związku z tym, gdy będziemy chcieli pobrać drugą mapę, to będzie to możliwe dopiero po pobraniu pierwszej lub wstrzymaniu procesu jej pobierania.

W przypadku, gdy będziemy chcieli skasować pobrane pliki, ponieważ zmieniliśmy zdanie co do wyboru mapy, to należy wstrzymać pobieranie. Pojawi się wtedy przycisk Anuluj, zamiast nazwy pobieranego pliku. Po kliknięciu Anuluj otrzymamy prośbę o potwierdzenie skasowania i jak jesteśmy tego pewni, to ten komunikat zatwierdzamy, klikając przycisk Tak.

Informacja

Zakończyć pobieranie i usunąć ściągnięte pliki?

[Tak] [Nie]

Potwierdzenie usunięcia plików mapy
Potwierdzenie usunięcia plików mapy

Po pobraniu plików mapy, postęp pobierania zniknie, a przycisk Wstrzymaj zmieni się na Użyj, który służy do wczytania pobranej mapy.

Pobrana mapa gotowa do wczytania
Pobrana mapa gotowa do wczytania

Jeżeli chcemy od razu pobrać drugą mapę, to nie musimy klikać przycisku Użyj, tylko pobieramy drugą mapę, a następnie wybieramy, którą mapę chcemy wczytać. Po wczytaniu mapy będzie możliwe przełączenie na inną.

Gdy klikniemy przycisk Użyj, to pojawi się okno Szybka konfiguracja, gdzie będziemy musieli przejść przez kilka kroków. Pierwszym z tych kroków jest zapoznanie się z informacjami zawartymi na stronie WAŻNA INFORMACJA i zatwierdzenie ich, jeżeli chcemy korzystać z programu.

Ważna informacja
Ważna informacja

W celu zatwierdzenie strony WAŻNA INFORMACJA należy kliknąć przycisk Rozumiem. Gdy klikniemy Anuluj, to program się wyłączy.

Po kliknięciu przycisku Rozumiem pojawi się strona Usługi on-line z możliwością wyboru usług, z których chcemy korzystać. Domyślnie włączona jest pozycja LiveDrive!, czyli usługa omijania korków oraz AutoRadar, czyli usługa wzajemnego ostrzegania o radarach i utrudnieniach na drodze.

Wybór usług on-line podczas pierwszego uruchomienia
Wybór usług on-line podczas pierwszego uruchomienia

Po kliknięciu przycisku Dalej pojawi się mapa i przez 7 dni będziemy mogli korzystać z funkcji nawigacji za darmo. Po siedmiu dniach, aby dalej korzystać z nawigowania, należy zakupić licencję na wybrany okres. Jeżeli licencja nie zostanie zakupiona, to programu będzie można używać do przeglądania mapy, wyszukiwania adresów, czy miejsc w postaci punktów użyteczności publicznej (POI).

Na tym mógłbym zakończyć opis, jak wygląda pierwsze uruchomienie AutoMapy dla systemu iOS, ale inaczej ten proces będzie wyglądał po przywróceniu ustawień fabrycznych, czy wygaśnięciu licencji. Dlatego opiszę również inne przypadki, aby mieć szerszy obraz na to, co nas może czekać.

W przypadku, gdy mapę zarejestrujemy, a licencja na nią jest ważna i przywrócimy ustawienia fabryczne programu, to pierwsze uruchomienia AutoMapy dla systemu iOS wygląda tak, że uruchomi się Szybka konfiguracja, ale nie będziemy pobierali mapy, ponieważ już ją pobraliśmy. Pojawi się okno wyboru mapy z możliwością włączenia pobierania drugiej mapy, jeżeli jeszcze nie została pobrana.

Wybór mapy po przywróceniu ustawień
Wybór mapy po przywróceniu ustawień

Następnie, po kliknięciu przycisku Dalej, pojawi się strona Usługi on-line, gdzie pomiędzy pozycjami LiveDrive! i AutoRadar pojawi się usługa Miplo.

Wybór usług on-line po przywróceniu ustawień
Wybór usług on-line po przywróceniu ustawień

Usługa Miplo umożliwia aktualizację punktów użyteczności publicznej (POI), czy też wysyłanie swojej lokalizacji, np. w celu weryfikacji, gdzie przebywaliśmy. Gdy włączymy tę usługę, to po kliknięciu przycisku Dalej nastąpi możliwość konfiguracji konta Miplo. Dokładny opis konfiguracji usługi Miplo znajduje się we wpisie Opcja Synchronizuj z Miplo w AutoMapie dla iOS.

Po konfiguracji konta Miplo proces szybkiej konfiguracji zostanie zakończony, a na ekranie pojawi się mapa. Zaraz pojawi się dymek z informacją o konieczności pobrania większej ilości danych.

Wykryto konieczność pobrania większej ilości danych (1-5 MB). Sugerujemy podłączenie urządzenia do stałego łącza internetowego lub wykupienie odpowiedniego planu pakietowej transmisji danych. Czy chcesz mimo wszystko kontynuować?

Komunikat o konieczności pobrania większej ilości danych
Komunikat o konieczności pobrania większej ilości danych

Komunikat ten pojawia się, w przypadku pierwszej synchronizacji POI z serwisem Miplo. Może pojawić się również po zaznaczeniu opcji Odbuduj wszystkie pliki, która znajduje się w oknie ustawień usługi Miplo. Jeżeli nie chcemy, aby ten komunikat pojawił się ponownie, należy zaznaczyć opcję Nie pytaj o to więcej. Po kliknięciu przycisku Anuluj informacja zniknie i będziemy mogli korzystać z programu. Natomiast po zatwierdzeniu, klikając przycisk OK, program przeprowadzi synchronizacje punktów użyteczności publicznej z serwisem Miplo, co będzie widać po pasku pobierania.

Synchronizacja POI
Synchronizacja POI

Jeżeli chcemy wykonać jakąś operację w AutoMapie, to klikając przycisk Ukryj, możemy sprawić, aby synchronizacja POI odbywała się w tle. Po kliknięciu przycisku Anuluj synchronizacja zostanie przerwana. Możemy również zaznaczyć opcję Nie pokazuj tego więcej, aby synchronizacja POI zawsze odbywała się w tle.

W przypadku, gdy nasza licencja wygasła, to pierwsze uruchomienia AutoMapy dla systemu iOS wygląda tak, że mapy nie musimy ponownie pobierać, natomiast w oknie Szybka konfiguracja nie ma możliwości włączenia usługi Miplo. Po przejściu przez szybką konfigurację otrzymamy komunikat informujący o wygaśnięciu licencji i sugestię jej zakupu.

Komunikat o wygasłej licencji
Komunikat o wygasłej licencji

Kliknięcie przycisku Przypomnij spowoduje zamknięcie tej informacji i przejście do mapy, ale brak licencji uniemożliwi wyznaczanie tras. Natomiast po kliknięciu przycisku Kup teraz, zostaniemy przeniesieni do okna Licencje, gdzie można zakupić licencję na wybrany okres. Szczegółowy opis tego okna znajduje się we wpisie Zakup licencji w AutoMapie dla systemu iOS.

Oceń wpis
[Maks.: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.