Informacja prasowa – Licznik korków – sprawdź, ile tracisz

W Warszawie rozpoczęła wyświetlanie multimedialna tablica świetlna LED przy Rondzie Romana Dmowskiego, na skrzyżowaniu ul. Marszałkowskiej i alei Jerozolimskich. Tablica wyświetla bieżące informacje o utrudnieniach w ruchu, aktualnych czasach dojazdu w różne miejsca Warszawy oraz licznik kosztów korków. Informacje umieszczone są nad licznikiem długu publicznego, zwanego też licznikiem Balcerowicza. Inicjatywa jest wspólnym projektem Targeo.pl, firmy doradczej Deloitte oraz Hator – operatora wielkoformatowych nośników reklamy zewnętrznej.

Pomysł powstania licznika zrodził się w marcu br. przy okazji publikacji najnowszego „Raportu o korkach w 7 największych miastach Polski”. Firma Deloitte i serwis Targeo.pl już po raz trzeci podjęły się przeanalizowania wpływu korków i utrudnień drogowych na statystycznego kierowcę oraz na polską gospodarkę. Ten raport, tak jak poprzednie edycje, spotkał się z bardzo dużym zainteresowaniem ze strony kierowców, mediów jak i Urzędów Miast.

Na ekranie są widoczne informacje o sytuacji na drogach w kierunkach południowo-zachodnich, co jest zgodne z kierunkiem jazdy większości kierowców widzących tablicę. W godzinach szczytu tablica będzie dodatkowo pokazywać licznik kosztu korków od początku danego dnia.

Targeo - koszt korków w Warszawie
Targeo – koszt korków w Warszawie