Strona główna > Programy > AutoMapa > AutoMapa dla Windows > Jak dodać nowy profil w AutoMapie dla Windows?
Kategorie
AutoMapa dla Windows

Jak dodać nowy profil w AutoMapie dla Windows?

W przypadku, kiedy mamy do dyspozycji różne samochody, np. osobowy, czy dostawczy lub po prostu raz używamy jednego zestawu konfiguracji programu, a innym razem innego to warto zainteresować się dodaniem własnych profilów, które będą miały zdefiniowane ustawienia. O tym, jak dodać nowy profil w AutoMapie dla Windows będzie poniższy wpis.

Nowy profil można stworzyć po wejściu w Menu, następnie wybraniu Opcje, dalej Profile i kliknięciu przycisku Nowy Przycisk - Nowy.

Okno - Nowy profil
Okno – Nowy profil

W polu Podaj nazwę należy wpisać nazwę profilu, który tworzymy. Dobrze by było, aby ta nazwa odpowiadała ustawieniom, np. Wakacje. Dzięki temu łatwiej będzie rozpoznać, jakie ustawienia są zmienione dla tego profilu.

Przycisk W oparciu o szablon służy do wybrania w oparciu, o jaki, już dostępny szablon zostanie utworzony nowy. Domyślnie dostępne są takie pozycje, jak:

  • Osobowy
  • Ciężarowy
  • Terenowy
  • Ciężarowy•
  • Osobowy•
  • Terenowy•

W przypadku, kiedy używamy jakiegoś profilu, np. Osobowego i skonfigurowaliśmy go według własnego uznania to po zaznaczeniu go jako szablon nowego profilu, będziemy mieli skopiowane te ustawienia. Zatem po użyciu nowego profilu będziemy mieli takie same ustawienia, jak w zmodyfikowanym przez nas profilu, w tym przypadku Osobowym. Natomiast po wybraniu profilu z kropką (•) zostaną utworzone domyślne ustawienia. Np. po wybraniu Osobowy• nowy profil będzie zawierał takie ustawienia, jak po pierwszym uruchomieniu AutoMapy z wybranym profilem Osobowym.

Pośrodku ekranu znajduje się miejsce opisane jako Wybierz ikonę, gdzie należy wybrać interesującą nas ikonę. Ikona może nam pomóc w rozpoznaniu, z jakim profilem mamy do czynienia.

Opcja Dedykowane dane umożliwia skopiowanie utworzonych w danym profilu punktów użyteczności publicznej, Ulubionych, czy też blokad dróg, do nowego profilu. Jest to przydatne w przypadku, kiedy chcemy stworzyć nowy profil, zachowując pełną konfigurację wcześniej używanego profilu. Zaznaczenie tej opcji na podstawie szablonu z kropką nic nie da, tzn. że ulubione miejsca nie zostaną skopiowane do nowego profilu.

Dane dotyczące nowego profilu, czyli utworzone punkty ulubione, ustawienia, czy blokady dróg zapisywane są tam, gdzie zainstalowana jest AutoMapa, w katalogu \AutoMapa EU\Profiles\[nazwa profilu], gdzie [nazwa profilu] to nazwa utworzonego przez nas profilu, w tym przypadku Wakacje. Obok tego katalogu dostępne będą również inne odpowiedzialne za pozostałe profile, czyli domyślnie ciezarowyosobowy oraz terenowy.

Po skonfigurowaniu nowego profilu w taki sposób, jaki nas interesuje, warto zrobić jego kopię bezpieczeństwa. Należy to zrobić poprzez skopiowanie folderu z ustawieniami tego profilu, np. na dysk komputera. Po uszkodzeniu takiego profilu będzie można go przywrócić z kopii.

Oceń wpis
[Maks.: 2 Średnia: 4]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.