Strona główna > Programy > AutoMapa > AutoMapa dla iOS > Jak zrobić kopię bezpieczeństwa AutoMapy dla systemu iOS?
Kategorie
AutoMapa dla iOS

Jak zrobić kopię bezpieczeństwa AutoMapy dla systemu iOS?

W AutoMapie dla systemu iOS możliwe jest zmienianie wielu parametrów programu tak, aby dostosować program do swoich potrzeb. Możliwe jest również dodawanie punktów ulubionych, czy zapisywanie tras. W związku z tym warto by było zrobić kopię bezpieczeństwa swoich danych, aby w przypadku ich usunięcia można było je przywrócić, zamiast wprowadzać od nowa.

Jak wiadomo, system iOS jest na tyle zamknięty, że nie można przeglądać plików programów zainstalowanych na urządzeniu, więc nie ma możliwości ręcznego skopiowania plików, jak w AutoMapie dla systemu Windows. Przeglądanie plików możliwe jest po odblokowaniu urządzenia, czyli wykonaniu tak zwanego jailbreak-a.

Na szczęście w AutoMapie dla systemu iOS istnieje bardzo prosty sposób na wykonanie kopii bezpieczeństwa. Aby to zrobić, należy posiadać konto Dropbox, ponieważ do tego dysku w chmurze będą wysyłane pliki i z niego pobierane. W związku z tym, do wykonania kopii danych lub ich przywrócenia na urządzeniu będziemy potrzebowali dostęp do internetu. Założenie konta w usłudze Dropbox jest bezpłatne i dobrze jest je utworzyć przed wykonaniem kopii, aby od razu można było wprowadzić dane.

W AutoMapie możliwość zrobienia kopii bezpieczeństwa dostępna jest w poszczególnych opcjach i można ją wywołać, klikając przycisk Zapisz , który dostępny jest na górnej belce danego okna, po prawej stronie nazwy okna. Miejsca, w których znajduje się ten przycisk to:

  • Wczytaj trasę

    Menu Wczytaj trasę
    Menu Wczytaj trasę
  • Zapisz trasę

    Menu Zapisz trasę
    Menu Zapisz trasę
  • Ustawienia

    Menu Opcje
    Menu Opcje
  • Ostatnio używane

    Menu Ostatnie
    Menu Ostatnie
  • Ulubione

    Menu Ulubione
    Menu Ulubione

Opcje Wczytaj trasę Przycisk Wczytaj trasę oraz Zapisz trasę Przycisk Zapisz trasę znajdują się po wejściu w menu Trasa Przycisk Trasa i umożliwiają synchronizację tych samych danych, czyli plików z utworzonymi trasami. W związku z tym, gdy chcemy zapisać, czy wczytać trasy z Dropbox, to wystarczy, gdy wejdziemy do jednej z tych opcji i klikniemy przycisk Zapisz Przycisk Zapisz.

W przypadku menu Ustawienia Przycisk Ustawienia, opcja Zapisz Przycisk Zapisz dostępna jest na każdej stronie, czyli Opcje Przycisk Opcje, Interfejs Przycisk Interfejs, Dźwięki Przycisk Dźwięki, Trasy Przycisk Trasy oraz Licencje Przycisk Licencje i dotyczy synchronizacji wszystkich opcji dostępnych na tych stronach. Podobnie to wygląda, jak w przypadku wczytywania i zapisywania tras, czyli niezależnie, na jakiej stronie jesteśmy, to ustawienia zostaną zapisane lub wczytane ze wszystkich stron.

Ostatnio używane są historią wyszukanych adresów, która znajduje się w menu Szukaj Przycisk Szukaj i Adres Przycisk Adres.

Ostatnią opcją, którą można synchronizować z Dropbox, jest menu Ulubione Przycisk ulubione, które zawiera listę utworzonych punktów ulubionych. Opcja dostępna jest po kliknięciu przycisku POI Przycisk POI i wybraniu strony Ulubione Przycisk ulubione.

Jak przeprowadzić synchronizację z Dropbox? Otóż należy wejść do opcji, którą mamy zamiar synchronizować, kliknąć przycisk Zapisz Przycisk Zapisz i wybrać jedną z opcji, które się pojawią w kontekstowym menu. W zależności od miejsca gdzie jesteśmy, będą to:

  • Wczytaj trasę/ Zapisz trasę:
    • Wczytaj trasy z Dropbox
    • Zapisz trasy w Dropbox
  • Ustawienia:
    • Wczytaj ust. z Dropbox
    • Zapisz ust w Dropbox
  • Ostatnio używane:
    • Wczytaj ost. z Dropbox
    • Zapisz ost. w Dropbox
  • Ulubione:
    • Wczytaj ulub. z Dropbox
    • Zapisz ulub. w Dropbox

Poza tym opcjami w każdym menu dostępny jest przycisk Anuluj, który umożliwia zamknięcie tego menu. Natomiast, gdy wcześniej zalogowaliśmy się do konta Dropbox, np. przez program Dropbox lub AutoMapę, to będzie dostępna pozycja Wyloguj z Dropbox. W przypadku, gdy nie zalogowaliśmy się do Dropbox, to po wybraniu opcji wczytania lub zapisania pojawi się okno logowania do konta na tym dysku. Okno będzie zawierało formularz logowania, gdzie należy podać dane do konta Dropbox, czyli adres e-mail oraz hasło. Po zalogowaniu się nastąpi synchronizacja danych.

Logowanie w Dropbox
Logowanie w Dropbox

Po włączeniu synchronizacji z Dropbox pojawi się pasek postępu wymiany danych. Gdy zostanie wybrana opcja wczytania, to z Dropbox rozpocznie się pobieranie plików AutoMapy na urządzenie przenośne. Natomiast, gdy zostanie wybrana opcja zapisania, to pliki z urządzenia zaczną być wysyłane na dysk Dropbox. Po poprawnym wczytaniu lub zapisaniu danych zostaniemy poinformowani odpowiednim komunikatem, np. Wczytano ustawienia, czy Zapisano ustawienia.

Pasek postępu synchronizacji z Dropbox
Pasek postępu synchronizacji z Dropbox

Wszystkie powyższe opcje wykonania kopii zapasowej w chmurze, a do tego nowe pozycje, dodatkowo zostały zgromadzone w jednym miejscu. Tym miejscem jest menu Kopia bezpieczeństwa, które dostępne jest na stronie Opcje Przycisk Opcje po wejściu do Ustawień Przycisk Ustawienia.

Menu Opcje
Menu Opcje

Po kliknięciu Kopia bezpieczeństwa pojawi się menu, gdzie będziemy mogli wybrać elementy programu do synchronizacji. Domyślnie zaznaczone są wszystkie, ale można wybrać tyle te, które nas interesują. W skład tych elementów wchodzą:

  • Trasy
  • Ulubione
  • Ustawienia
  • Ostatnio używane
  • Licencja

    Menu Kopia bezpieczenstwa
    Menu Kopia bezpieczeństwa

Wybór operatora dysku w chmurze dostępny jest po kliknięciu pozycji Chmura, która znajduje się pod listą elementów do synchronizacji. Obecnie można skorzystać tylko z Dropbox, ale widać, że w przyszłości zostanie rozszerzony wybór operatorów dysków w chmurze. W końcu po coś wybór chmury zostać dodany.

Pod wyborem chmury znajdują się przyciski Odczyt z chmury oraz Zapis w chmurze. Pierwszy z nich umożliwia import zapisanych w chmurze danych, a drugi ich zapis.

Pliki, które synchronizujemy z dyskiem Dropbox, oczywiście można podejrzeć. Dostępne są poprzez aplikację Dropbox lub serwis www.Dropbox.com. Po zalogowaniu się do tego serwisu pojawi się nowy katalog o nazwie Aplikacje, a w nim AutoMapa. W zależności od tego, które dane zapisaliśmy w Dropbox, to w katalogu AutoMapa mogą być dostępne foldery:

  • Favourites
  • History
  • Licence
  • Routes
  • Settings

Katalog Favourites zostaje utworzony po zapisaniu punktów ulubionych. Znajduje się w nim plik default.fav, który jest plikiem tekstowych, w którym zapisywane są dane, dotyczące punktów ulubionych. W katalogu History znajduje się katalog iOS, w którym zapisywane są ostatnio używane adresy. Katalog Licence zawiera katalog iOS, a w nim plik tekstowy AutoMapa.lic z numerem licencji. W katalogu Routes przechowywane są pliki z zapisanymi trasami, a właściwie z punktami tras, jak Start, VIA, czy Cel, ponieważ na podstawie tych punktów program wyznacza trasy. W ostatnim katalogu, czyli Settings, znajduje się folder iOS, w którym przechowywane są ustawienia programu.

Wykonaną wcześniej kopię bezpieczeństwa można w łatwy sposób wczytać do AutoMapy, np. po przywróceniu jej ustawień fabrycznych. Taka kopia bezpieczeństwa może przydać się również w innym celu. W jakim? Możemy na jednym urządzeniu skonfigurować program, czy utworzyć trasy lub punkty ulubione, zapisać je na dysku Dropbox, a następnie wczytać w innym urządzeniu, posługując się kontem, którego używaliśmy do zapisu. Taka operacja pewnie przyda się użytkownikom, którzy mają kilka urządzeń i nie chcą tracić czasy na konfigurowanie programu na każdym z posiadanych sprzętów.

Oceń wpis
[Maks.: 1 Średnia: 5]

3 odpowiedzi na “Jak zrobić kopię bezpieczeństwa AutoMapy dla systemu iOS?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.