Strona główna > Programy > AutoMapa > AutoMapa dla Windows > Menu Ustawienia konta miplo w AutoMapie dla systemu Windows
Kategorie
AutoMapa dla Windows

Menu Ustawienia konta miplo w AutoMapie dla systemu Windows

Opcja Ustawienia konta, która dostępna jest w AutoMapie dla systemu Windows, w przypadku braku skonfigurowanego konta umożliwia jego skonfigurowanie. Natomiast po skonfigurowaniu konta można w niej zobaczyć szczegóły ostatniej synchronizacji POI, czy wysyłania pozycji przy pomocy usługi MiploLoc. Można również zmienić typ konta, zalogować się na inne konto, czy usunąć obecne.

Menu Ustawienia konta miplo dostępne jest po kliknięciu przycisku Menu, następnie Ustawienia, Ogólne, Miplo i Ustawienia konta. W przypadku braku skonfigurowanego konta Miplo, po kliknięciu przycisku Ustawienia konta pojawi się możliwość dodania konta, co szczegółowo zostało opisane we wpisie Menu Miplo w AutoMapie dla systemu Windows. Natomiast po skonfigurowaniu konta Miplo pojawi się menu Ustawienia konta miplo.

Menu Ustawienia konta Miplo
Menu Ustawienia konta Miplo

W menu Ustawienia konta miplo dostępne są informacje dotyczące konta, czyli:

  • Typ
  • Login
  • MiploKod
  • Ważność kodu

Przy pozycji Typ może być dostępne jedno z dwóch typów kont, Anonimowe lub Konto. Anonimowe oznacza, że podczas wyboru typu konta wybraliśmy konto anonimowe. Natomiast Konto pojawia się dla nowo utworzonego konta lub dla konta, na które się zalogowaliśmy. Pozycja MiploKod wyświetla kod, który powiązany jest z naszą licencją i umożliwia synchronizowanie POI. Ważność kodu to czas, do kiedy możliwa jest synchronizacja POI. Synchronizacja możliwa jest tylko w czasie trwania subskrypcji. Po jej wygaśnięciu synchronizacja nie jest możliwa.

Następną opcją jest przycisk Zmień. Ten przycisk umożliwia zmianę typu konta lub zalogowanie się na inne konto. Po jego kliknięciu pojawi się menu z wyborem typu konta, jak w przypadku pierwszej konfiguracji Miplo.

Wybierz rodzaj konta
Wybierz rodzaj konta

Pod przyciskiem Zmień znajduje się przycisk Usuń ustawienia konta. Ten przycisk umożliwia skasowanie skonfigurowanego konta. Po jego kliknięciu pojawi się okno z pytaniem:

Czy potwierdzasz usunięcie ustawień konta?

Po zatwierdzeniu tego komunikatu konto zostanie usunięte.

Poniżej tych przycisków znajdują się informacje dotyczące synchronizacji:

  • Wiadomość z serwera
  • Status ostatniej synchronizacji
    • Data rozpoczęcia
    • Data zakończenia
    • Status
    • Typ
    • Punktów
    • Pobrano
      • słowników
      • ikon
      • dźwięków
    • Wysłano danych
    • Pobrano danych
  • Status ostatniej wysyłki pozycji
    • Data rozpoczęcia
    • Status
  • Statystyki używania usługi
    • Wysłano danych
    • Pobrano danych

Opcja Wiadomość z serwera może zawierać komunikaty z błędami, które nie są zrozumiałe, ponieważ zawierają wyraz Error oraz numer błędu, co może zweryfikować pomoc techniczna AutoMapy.

Status ostatniej synchronizacji informuje o dacie rozpoczęcia i zakończenia ostatniej synchronizacji, statusie synchronizacji, czyli czy została wykonana poprawnie, czy nastąpił jakiś błąd. W tej sekcji można zobaczyć typ synchronizacji, która może być pełna lub przyrostowa. Pełna synchronizacja informuje o tym, że została wykonana pierwsza synchronizacja po skonfigurowaniu konta lub po zaznaczeniu opcji Odbuduj wszystkie pliki.

W sekcji Status ostatniej synchronizacji można również sprawdzić, ile punktów zostało pobranych oraz ile słowników, ikon i dźwięków. Słowniki są to pliki, które zawierają aktualną listę kategorii punktów użyteczności publicznej. Ostatnimi informacjami, które w tej sekcji są dostępne, to ilość pobranych i wysłanych danych.

Kolejną sekcją jest Status ostatniej wysyłki pozycji, która informuje o wysyłaniu pozycji przy pomocy usługi MiploLoc. W tej sekcji można zobaczyć datę rozpoczęcia wysyłki oraz jej status, czyli czy pozycja poprawnie została wysłana, czy z błędem.

Ostatnią sekcją w menu Ustawienia konta miplo jest Statystyki używania usługi. W tej sekcji podana jest ilość wysłanych i pobranych danych od momentu skonfigurowania konta Miplo.

Menu Ustawienia konta miplo można użyć nie tylko do zmiany konta, czy usunięcie tego, na które się zalogowaliśmy, ale również do sprawdzenia statusu synchronizacji, a w szczególności ile danych i jakie są pobierane podczas połączenia z serwerem Miplo. W przypadku błędów podczas synchronizacji, w tym menu można zobaczyć błędy, jakie się wyświetlają i zgłosić się z nimi do pomocy technicznej AutoMapy, w celu rozwiązania problemu.

Oceń wpis
[Maks.: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.