Kategorie
AutoMapa dla Android

Jak usunąć punkt Ulubiony w AutoMapie dla systemu Android?

W AutoMapie dla systemu Android można dodawać punkty Ulubione, czyli miejsca, do których chcemy mieć szybki dostęp. Czasem jednak dodane punkty Ulubione przestają być używane i chcielibyśmy je usunąć. To, jak usunąć punkt Ulubiony w AutoMapie dla systemu Android opisuję w tym artykule.

Kategorie
AutoMapa dla Android

Jak usunąć mapę w AutoMapie dla systemu Android?

W AutoMapie dla systemu Android można pobrać dwie mapy, mapę Polski i mapę Europy. Można pobrać obie mapy, ale zazwyczaj jest to zbędne, ponieważ w mapie Europy zawarta jest już mapa Polski. W związku z tym drugą mapę, która jest zbędna, warto usunąć, aby zaoszczędzić miejsce w pamięci urządzenia. O tym, jak usunąć mapę w AutoMapie dla systemu Android na przykładzie wersji 7.2.23 jest ten artykuł.

Kategorie
OpenOffice/LibreOffice

Sposób na tworzenie w LibreOffice nowych dokumentów w formatach MS Office

Po instalacji programu LibreOffice domyślnie dokumenty można tworzyć w formatach OpenDocument. Dla LibreOffice Writer jest to ODT. LibreOffice Calc korzysta z ODS. Natomiast LibreOffice Impress używa ODP. Co zrobić, żeby jednak ten popularny pakiet biurowy tworzył domyślnie dokumenty w formatach MS Office (DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT, PPTX)?

Kategorie
AutoMapa dla Android

Modyfikacja skal wyświetlania POI w AutoMapie dla Android

W AutoMapie dla systemu Android można wybrać skalę, od jakiej mają być wyświetlane ikony punktów użyteczności (POI) na mapie. Zdefiniowanych jest kilka wartości do wyboru, ale możemy je zmodyfikować. Sposób modyfikacji skal wyświetlania POI opiszę w tym artykule.

Kategorie
Windows

Brak zapamiętywania danych logowania w przeglądarce Edge

Podczas codziennej pracy główną przeglądarką internetową, z której korzystam, jest Vivaldi. Drugą przeglądarką jest Microsoft Edge i tu pojawił się u mnie pewien problem. Zwiększyłem w niej zabezpieczenia związane z zapobieganiem śledzenia, w tym samą opcję „Wysyłaj żądania Nie śledź” i od tej pory po każdym uruchomieniu przeglądarki były usuwane dane logowania i ciasteczka.